In 4 zondagmiddagen maak je kennis met alles over de zee; van plankton bekijken tot visvangst en vis fileren. Je gaat vooral veel zelf doen en we zijn veel buiten. De meeste uitleg krijg je terwijl we bezig zijn. Alleen de vierde les blijven we binnen, in het fileerlokaal en in de keuken.

Voor de cursisten zijn er waadpakken. En na afloop van elke les krijg je een samenvatting van de uitleg, zodat je het thuis nog eens kan nalezen.

Leerdoelen
Je krijgt basiskennis en enkele praktische vaardigheden over het leven in de zee, kustvisserij, de invloed van mensen op het zeeleven en het schoonmaken en bereiden van vis. Deze eerste kennismaking versterkt je band met de zee en kan een aanzet zijn voor verdere verdieping als hobby. Voor een enkeling kan het aanleiding zijn om zich beroepsmatig te gaan bezighouden met visserij, visverwerking, mariene biologie of gastronomie.

Programma
Zondag 3 oktober 14:00 – 17:00 uur: Plankton vissen en bekijken. Kennismaking met plankton, de basis van al het leven in zee en het hele voedselweb.

Zondag 10 oktober 14:00 – 17:00 uur: Boottocht zoet-zout heen en weer door de schutsluis en plastic vissen in de haven. Over hoe mensen het leven in de zee beïnvloeden.

Zondag 17 oktober 14:00 – 17:00 uur: Slikslee rijden, oesters rapen, netten legen. Kennismaking met droogvallende wadplaten als voedselbron en traditioneel visgebied.

Zondag 24 oktober 14:00 – 20:00 uur: Vis fileren en bereiden. Daarna afsluitend een gezamenlijke maaltijd.

Als dat wegens weersomstandigheden nodig is dan kunnen data worden omgewisseld of verzet.

Locatie
‘t Ailand Lauwersoog

Minimum aantal deelnemers: 6
Maximum aantal deelnemers: 10

Deelname is kosteloos.

Het is helaas niet meer mogelijk om je in te schrijven voor de cursus van 3 oktober. Mocht je wel geïnteresseerd zijn in deze cursus, laat je gegevens dan achter via onderstaand formulier. Dan houden we je op de hoogte van nieuwe data: