De vruchten van het Vaklandcircus

Circus Vakland trok deze zomer vanuit Uithuizen via Leens, Roodeschool, Kloosterburen, Zoutkamp, Winsum en Warffum naar Bedum. In alle dorpen maakten we samen met de lokale gemeenschap een prachtig programma voor jong en oud. Theatergezelschap Karnivoale trad maar liefst 23 keer op, en Circus Salto vulde 16 keer de tent. Ons doel? Inwoners een leuke tijd bezorgen, én erachter komen wat mensen op het Hogeland nog voor wensen hebben voor hun eigen ontwikkeling of voor hun omgeving.

Kaartjes

Dát mensen willen leren werd al heel snel duidelijk. Zo’n 4595 bezoekers kwamen op het circus af. Aan die mensen deelden wij kaartjes uit waarop ze konden invullen waarin ze zich nog zouden willen ontwikkelen. Iemand wilde graag een Gronings taalcafé beginnen, iemand anders wilde leren hoe je een vrachtwagen bestuurt, en weer iemand anders wilde 10.000 euro aanvragen voor het verduurzamen van zijn woning, maar wist niet hoe. Als voorschot op wat we de komende periode met deze wensen willen gaan doen, hebben we tijdens de draaidagen van het circus alvast samen met studenten Bouwkunde en SNN een avond georganiseerd waarop mensen direct hulp konden krijgen bij hun aanvraag voor de verduurzamingssubsidie.

Vlaggetjes

Verspreid over Het Hogeland deden 10 scholen mee aan onze vlaggetjes-actie. 696 kinderen maakten vlaggetjes waarop ze hun dromen en wensen schreven. Van de backflip leren, tot taarten leren bakken. Ook met deze wensen konden we meteen aan de slag. In samenwerking met Achieve Body Control, Unitas en The Spot Groningen kreeg Dorris haar eerste les breakdance. En samen met Proef Lokaal Bakkerij Rutgers uit Baflo organiseerden we een workshop taarten maken.

Lokale initiatieven

Ook de lokale gemeenschap heeft van zich laten horen en met enorm veel enthousiasme meegewerkt aan het programma. Wat hebben we genoten van de bereidwilligheid en de inzet van al deze mensen! Er zijn bingoavonden en pubquizen georganiseerd, 12 bands hebben opgetreden, van fanfare tot hardrock, er was een rodeostier en er werd panna-voetbal gespeeld, er was een stormbaan, een beleveniscaravan van het Taalhuis, een waarzegster, er waren vrijwilligers, professionele voetballers en free-runners, er werd gemasseerd en er werden dorpswandelingen georganiseerd. Allemaal voor en door betrokken mensen die hún dorp een warm hart toedragen. We gaan ermee aan de slag om initiatieven te versterken die tijdens het circus zijn ontstaan.

Nabuurschap

In ieder dorp hoorden we bijzondere verhalen. In Zoutkamp spraken we over de veranderende visserij, in Kloosterburen over carnaval en in Winsum over de Groninger taal. Het is ons opgevallen dat een specifiek thema in ieder dorp terugkeerde, namelijk de wens van inwoners dat de gemeenschap weer dichter bij elkaar komt te staan. Dat lijkt ons een prachtig streven waar we de komende tijd heel graag ons steentje aan bij willen dragen.

Het vervolg

De komende maanden gaan we gebruiken om al die waardevolle gesprekken, ingevulde kaartjes, vlaggetjes, suggesties en ideeën te analyseren en uit te werken. Welke behoeftes zijn er? Waar kunnen wij de handen uit de mouwen steken? Ook willen we verder bouwen aan het netwerk van betrokken mensen, want samen kunnen we meer.
Na deze fantastische circuservaring zijn wij er nog meer van overtuigd geraakt dat het Hogeland een regio is vol met mogelijkheden en kansen. Daar gaan we de komende periode dus mee aan de slag!

Meer Nieuws

De volgende stap: zelf meebeslissen

De volgende stap: zelf meebeslissen

Door Vakland hebben inmiddels 3700 mensen aan een cursus, opleiding, workshop of bijeenkomst deelgenomen. En we zijn nog maar net begonnen. Er zijn nu al 80 projecten uitgevoerd en dit geeft weer nieuwe aanknopingspunten en inspiratie aan anderen. Nu het Vakland...

Training Positieve Gezondheid

Training Positieve Gezondheid

Iedereen die als vrijwilliger of mantelzorger actief is in Het Hogeland is van harte welkom om mee te doen aan de training Positieve Gezondheid. De eerste training bestaat uit 2 dagdelen en deze staan gepland op 13 en 19 december van 9.30 – 12.30 uur. In 2024 worden...

Zomersluiting ‘t Wieshoes

Zomersluiting ‘t Wieshoes

In verband met de zomervakantie is 't Wieshoes gesloten van 6 t/m 27 augustus Vanaf maandag 28 augustus kunt u hier weer terecht voor het afhalen van gereserveerde bibliotheek boeken en voor het ICT-cafe