Inleiding
House of Design onderzoekt samen met De Holm in Den Andel en Werkplein Ability in Uithuizen de mogelijkheden van circulaire productieketens rondom enkele grondstoffen in Noord en Oost Groningen. Met deze lokale grondstoffen vervangen we materialen die van ver moeten komen of een zware impact op onze omgeving hebben. Klei is één van de materialen waar wij mogelijkheden in zien. Meer over dit project: https://www.houseofdesign.nl/?portfolio=lokale-maakplaats.
In deze workshop maak je kennis met het materiaal klei en laten we je op een nieuwe manier kijken naar de omgeving.

In de gevels van boerderijen, gemeentehuizen en statige woningen kom je ze tegen, de authentieke veelal kleurrijke tegeltableaus. Ze zeggen vaak iets over hetgeen er achter de gevel plaatsvindt, wanneer het pand is gebouwd of zijn puur ter versiering aangebracht als statussymbool. Ze versterken en markeren identiteit en trots en markeren een tijdsbeeld.

In het verleden zien we deze tegeltrend komen en gaan, moderne toepassingen zijn veelal eenvoudig, zoals huisnummers of familienamen. Onze regio staat bekend om de aanwezigheid van vruchtbare klei, waaruit van alles bloeit en groeit. Kunnen we in ons kleigebied hedendaagse authentieke vakwerktegels maken en hoe zien deze er dan uit? Samen met jou gaan we op onderzoek.

In deze workshop maak je kennis met klei, wat zijn de mogelijk en onmogelijkheden. Je leert het materiaal kennen en de technieken. Onze inspiratiebron is de regio, het Waddengebied en haar bijzondere kleuren, vormen en patronen. Samen werken we aan een product dat deze kenmerken in zich draagt.

Onder leiding van onze ervaren keramisten Alie Schaap en Wiebren Veenstra maak je jouw eigen tegeltableau. Ontwerper Simone Larabi deed onderzoek naar kleuren, patronen en iconen van dit gebied. Tijdens een korte introductie proberen wij je te in inspireren, zodat jij deze elementen toe kan passen in je ontwerp.

Ga mee op onderzoek naar onze regionale identiteit en laten we samen onze trots tonen in het afgebakken en geglazuurde product.

Leerdoelen

  • Verschillende technieken leren toepassen in klei om te komen tot vormen
  • Het nabewerken van klei zoals graveren en glazuren
  • Inzicht krijgen in de regionale identiteit

Programma

  1. Introductie: Korte presentatie over de regionale identiteit, ter inspiratie
  2. Aan het werk: Het tegeltableau vormen en vervolgens nabewerken
  3. Afronding: Op een later moment kan het afgebakken en geglazuurde product worden opgehaald bij de Holm.

Data en tijden
Vrijdag 25 februari 2022 van 13:30 – 16:30 uur

Locatie
De Holm, De streekweg 41 in Den Andel

Minimum aantal deelnemers: 8
Maximum aantal deelnemers: 10

De workshop van 25 februari zit helaas al vol. Het is dan ook niet meer mogelijk om je aan te melden voor deze workshop.