Veel inwoners maakten in 2021 kennis met Vakland. Lees hier drie mooie verhalen van inwoners die dankzij Vakland aan iets compleet nieuws begonnen…

Andréa – Elf jaren geleden kwam Andréa van Brazilië naar Nederland. Ze is getrouwd met een Nederlander en heeft 2 kinderen. Na haar inburgering merkte Andréa hoe het lastig is om zonder diploma passend werk te vinden. In de tussentijd werkte ze op verschillende plekken. Omdat de kinderen inmiddels groter zijn, voelt  Andréa dat het moment voor iets anders, meer passend bij haar, is gekomen. Heel toevallig viel haar oog op een Vakland artikel in de Ommelander over de gratis Entree Zorg opleiding. ‘Dit is mijn kans’ dacht ze.

Na één mailtje naar het Wijkleerbedrijf Winsum kon ze binnen een week op gesprek komen. ‘Dat ging heel makkelijk, je moet alleen maar durven!’ En ook fijn is dat de opleiding dicht in de buurt is. ‘Het leren was weer even wennen’, zegt Andréa. ‘Ik leerde eerder veel door de kinderen boekjes voor te lezen. Dit is wel even wat anders’. Maar ze heeft de smaak goed te pakken. Na de opleiding Entree Zorg Niveau 1 gaat ze in 2022 verder met Niveau 2. En dat is geen toeval!

WouterIn Drenthe kwamen de bomen op hem af. Daarom zocht Wouter samen met z’n vrouw de ruimte van het Hogeland op. Na een werkzaam leven in o.a. het onderwijs, is het plezier van iets nieuws leren Wouter niet vreemd. Dat houdt echt niet op als je net zoals Wouter boven de 70 bent. Ook Wouter kwam via een Vakland bericht in de Ommelander op dit spoor. Hij werd gelijk enthousiast van het ruime cursusaanbod. Wouter doet nu mee aan de cursussen webdesign en business canvas. Want hij wil straks een goede website om zijn kunstwerken onder de aandacht te brengen. Wouter maakt ook dankbaar gebruik van andere mogelijkheden in ‘t Wieshoes in Warffum. Zo gebruikt hij daar de lasercutter om zijn kunstwerken te maken. Wouter: ‘’t Wieshoes van Vakland is een alternatief atelier voor mij. En dat zou voor iedereen zo kunnen werken.  Altijd lekker dichtbij ook, je hoeft er niet meer voor naar de stad Groningen. En in ‘t Wieshoes krijg ik echt het gevoel dat ik welkom ben. De mensen gunnen het je dat je dingen leert. Dat je je ontwikkelt. Een leven lang!’

Ingrid – Ingrid kwam op een andere manier in aanraking met Vakland. Zij was net gescheiden. Haar baan bij Heiploeg raakte ze kwijt. Ze kon vanwege de zorg voor haar dochters niet meer in ploegendienst werken,. Ingrid zat daarom een tijdje thuis met een ww-uitkering. Werken met hout heeft ze altijd al leuk gevonden. Vroeger thuis maakte ze al eens een grote kattenren. In een Facebook bericht van Vakland zag zij de timmeropleiding via ‘Noorderhuizen’ in Uithuizen. ‘Dit is iets voor mij’, dacht ze gelijk. Ingrid begon met de timmeropleiding en dat deed ze supergoed. Het leidde voor haar tot een halfjaarcontract bij Eemshout!