Een leven lang leren in de praktijk
Vakland Het Hogeland wil alle inwoners (tussen ‘0 en 100 jaar’) van de gemeente concrete, aantrekkelijke en laagdrempelige faciliteiten bieden om zich te ontwikkelen op diverse vakgebieden. Als basis voor werk of vrijwillgerswerk, als bijscholing, omscholing of verbreding. Via praktisch leren, afwijkend van formele lesprogramma’s. Indien gewenst af te sluiten met bewijs van deelname, certificaat, schoolverklaring of diploma. Dit gebeurt in drie Praktijk Leer & Ontwikkel Centra (PLOCs), werkplekken in het hele gebied en ondersteund door een slimme online activiteitenkaart.

In de PLOCs staat het ‘doen’ centraal en stimuleren we eventueel ontluikend ondernemerschap. Vakland Het Hogeland is een programma van de gemeente Het Hogeland dat loopt tot 2025 en mede wordt gefinancierd door het Nationaal Programma Groningen.
Het Vakland initiatief wordt gedragen door de samenwerkende scholen, ondernemers, maatschappelijke organisaties en gemeente. Het is de bedoeling dat inwoners van Het Hogeland, jong en oud, met of zonder werk, zich kunnen oriënteren op en bekwamen in de uiteenlopende vakpraktijken in de regio. Dit trekt werkgelegenheid aan, versterkt jongeren en werkenden in hun ontwikkeling en biedt mensen buiten het arbeidsproces beter de kans als vrijwilliger mee te doen in de maatschappij. Vakland heeft dit initiatief genomen omdat in het traditionele veld van onderwijs en opleidingen een grote groep mensen niet bereikt wordt met het bestaande aanbod.

Betrokken organisaties


Wie zijn de initiatiefnemers van Vakland Het Hogeland?
Vakland is een initiatief van een aantal mensen die werkzaam en/of woonachtig zijn in de gemeente Het Hogeland. Dat zijn Agnes Schaafsma (rector Het Hogeland College in Warffum), Ernst Ottens, directeur van Werkplein Ability in Uithuizen), Engbert Breuker (inwoner en ondernemer te Den Andel) en Geerd Schlangen (inwoner Den Andel, bestuurder coöperatie St. Jan, Kloosterburen). Na het ontwikkelen van de eerste plannen zijn er veel partners aangesloten.