We hebben in Groningen een rijke historie wat betreft molens; er stonden ooit ongeveer 1200 molens in onze provincie. Veel zijn er helaas verdwenen, maar gelukkig zijn er ook nog een aantal bewaard gebleven. Die zijn vaak gerestaureerd en nog volledig in bedrijf. Op veel daarvan werken vrijwillige molenaars. Wat komt er nu kijken bij het beroep van molenaar?

Leerdoelen
Na deze cursus krijg je een beeld van het beroep molenaar. Je weet meer over de geschiedenis van molens in Nederland. Wat er allemaal komt kijken bij het draaien van een molen: het lezen van het weer, de techniek van een molen en de veiligheid. Je leert over het maal- en pelproces, en hoe een poldermolen water verpompt. We gaan je vaardigheden leren als het omhoog hijsen van zakken graan met behulp van de wind, het malen van graan en, bij voldoende wind, zelfs pellen van graan.

Programma

Ochtend 1          Een introductie in de molen.

Molenaar Alex Buist neemt je mee in Molen de Meeuw in Garnwerd. Je krijgt een rondleiding door de molen en hij legt je in de basis uit hoe een molen werkt. Basisbegrippen die worden behandeld zijn:  zelfzwichend, oud hollandse ophekking en kruien.  We gaan zelf de molen kruien en zakken graan hijsen.

Ochtend 2          Techniek

Molenaar Martijn Scholte is vrijwilliger op Molen de Vriendschap in Winsum. Martijn is tevens molenbouwer van beroep, dus hij weet van de hoed en de rand wat betreft de techniek van de molen.

Op deze ochtend gaan we dan ook wat dieper in op de werking van de molen: wat voor houtsoorten worden er gebruikt voor de verschillende onderdelen van de molen, welke overbrengingen zijn er. Tot slot wordt ingegaan op de verschillende molenstenen die kunnen worden gebruikt.

Ochtend 3         Maal- en pelproces

Molenaar Janko Doornbos is oudgediende op molen de Jonge Hendrik in Den Andel. Hij vertelt je alles over het maal-en vooral pelproces. Je gaat zelf ook malen en hopelijk ook pellen! Maar dan moet er wel minimaal windkracht 6 staan (het kan daarom zijn dat we gaan schuiven met deze datum, als er kans is op flinke wind zodat er gepeld kan worden).

Ochtend 4         Poldergemaal

Molenaar Catrienus Rouwé bestiert poldermolen de Zilvermeeuw in Onderdendam. Een poldermolen of molengemaal is een windmolen die water van een lager niveau naar een hoger niveau verplaatst. Een heel andere tak van sport. Op deze ochtend alles over de techniek en de historie van de poldermolen. Maar ook over het weer; hoe kun je de lucht lezen, wat zijn de eigenschappen van de verschillende windrichtingen.

Data en tijden
6, 13, 20, 27 november van 09.30 uur – 12 uur

Locaties
Molen de Meeuw, Garnwerd
Molen de Vriendschap, Winsum
Molen de Zilvermeeuw, Onderdendam
Molen  de Jonge Hendrik, Den Andel

Minimum aantal deelnemers: 4

Maximum aantal deelnemers: 8

!Deelnemers moeten minimaal 16 jaar zijn om deel te kunnen nemen!

Aanmelden
Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor deze cursus: