Meer natuur in jouw buurt

Biodiversiteit is van levensbelang. Wereldwijd, landelijk en in jouw eigen achtertuin vindt interactie tussen planten en dieren plaats. Veel mensen willen daarom meer natuur in hun eigen buurt. Maar hoe doe je dat? 

Je kunt klein beginnen, op je eigen balkon bijvoorbeeld. Of je kunt een stukje openbaar groen ‘adopteren’ en er samen met buurtgenoten voor zorgen dat je het aantrekkelijk maakt voor planten en dieren. Op die manier kun je zelf eenvoudig een bijdrage leveren aan het vergroten van de biodiversiteit in je omgeving. 

Maar dan moet je natuurlijk wel weten hoe je dat precies aanpakt. Daar is de cursus Meer natuur in jouw buurt voor. Dus: zelf de handen uit de mouwen steken? Je eigen tuin omtoveren tot een natuurlijke tuin? Een stukje groen ‘adopteren’? Leren hoe je samen met leerlingen de omgeving rondom het plein kun verrijken? Dan is deze cursus iets voor jou!

De cursus is grotendeels buiten en praktisch met concrete opdrachten. Aan de hand van voorbeelden uit de omgeving bekijk je de mogelijkheden en bespreek wat je in jouw buurt kunt doen.  

Wanneer?

Het programma bestaat uit 5 bijeenkomsten met de volgende onderwerpen. 

17 mei: De basis – bodem, water, klimaat, gradiënten. 

31 mei: Ecologie – biodiversiteit, netwerken in de natuur. 

14 juni: Beheren – verschralen, verarmen, maaien, snoeien. 

28 juni: Natuurbouw – afgraven, ophogen, muurtjes, inzaaien, planden, kasten. 

12 juli: Meten is weten – waarnemen, inventariseren, monitoren. 

Iedere bijeenkomst duurt van 19.00 tot 21.00 uur. 

Waar?

Terra Winsum, Hamrik 4A, 9951 JH Winsum

Door wie?

Jan Langelaar heeft jarenlang praktijklessen Plant en Dier gegeven aan het Terra Winsum. Daarnaast is hij actief in de werkgroep Natuureducatie Winsum, in het zeis-/snoeiteam van De Appelhof en in Groen Platform Het Hogeland. In zijn eigen tuin en in de wijk Ripperda probeert hij op allerlei manieren de biodiversiteit te vergroten. 

AANMELDEN

De cursus zit vol. Aanmelden is niet meer mogelijk. Houd onze socialemediakanalen of website in de gaten voor nieuw cursusaanbod.