Inleiding

Schrijven is experimenteren, leren en daar plezier in hebben. In deze introductiecursus leren studenten met feiten, indrukken, fantasieën en gedachten aantrekkelijke verhalen te maken. De student experimenteert met waargebeurde en verzonnen details en met verschillende vormen. Studenten krijgen en geven feedback. Al doende ontdekt de student hoe leuk schrijven en herschrijven kan zijn.  

Leerdoelen

In deze cursus leren studenten korte, creatieve teksten, gedichten en verhaalfragmenten te schrijven en te herschrijven. De studenten komen zo tot een creatievere versie van de oorspronkelijke tekst.   

  • Studenten leren divergent denken en schrijven: studenten worden aangemoedigd zonder al te veel drempels te schrijven.  
  • Studenten krijgen een inkijkje in het creatieve proces van anderen en van henzelf: studenten zien hoe het creatieve proces kan verlopen. 
  • Studenten krijgen inzicht in mogelijke bronnen voor schrijvers: studenten krijgen een introductie in het verzamelen van bronnen, het wegen en het toepassen ervan. 
  • Studenten krijgen inzicht in teksten: studenten kunnen in basis omschrijven welke aspecten van een tekst werken en ook aangeven waarom. 

De cursus is geschikt voor iedereen: Voor wie graag schrijft en zich wil verbeteren, maar ook voor wie het nooit eerder deed en het graag wil proberen. 

Programma

Iedere bijeenkomst is opgebouwd rond de fragmenten die de student zelf schrijft. De student krijgt opdrachten om mee aan de slag te gaan en die bespreken we. We besteden tijd aan het verzamelen van materiaal, het schrijven van het verhaal of de tekst en het herschrijven ervan. We proberen vragen die in het persoonlijke creatieve proces van de student voorkomen te beantwoorden: 

Welk materiaal is bruikbaar voor wat je wilt vertellen?
Hoe schrijf je een persoonlijk en toch fictief verhaal?
Wat zijn de regels en hoe breek je ze?
Hoe sleutel je aan een verhaal?
Wanneer is het af? 

Cursusleider

De docent van deze cursus is Sylvia Dragtstra is. Ze verzorgt workshops en cursussen creatief schrijven en geeft persoonlijke begeleiding aan (aspirant) schrijvers die een idee hebben én inspiratie, maar het fijn vinden om feedback te krijgen op hun werk en hun werkproces. Ze werkt o.a. voor de Schrijversvakschool Groningen, maar ook in individuele trajecten. Zelf schrijft ze poëzie en verhalen. 

Data en Tijden

Woensdagmiddag tussen 14.00 – 17.00.  

  • 6, 13, 20 april;  
  • 11, 18 en 25 mei; 

Het gaat om 6 bijeenkomsten. Mocht je wel belangstelling hebben, maar alleen in de avond kunnen, geef dan aan dat je belangstelling hebt voor een avondcursus. We kijken dan of we daarvoor een groep bij elkaar kunnen krijgen. 

Locatie

De Holm in Den Andel

Minimum aantal deelnemers: 6
Maximum aantal deelnemers: 10

Aanmelden
De cursus zit vol! Houd onze website en social media kanalen in de gaten voor een volgende cursus.