Inleiding
De cursus Natuureducatie is voor volwassenen die willen leren over allerlei zaken in de natuur, zoals sloten en waterkwaliteit, bijen en insecten en grond en bodemleven. De onderwerpen en de thema’s die worden behandeld zijn te vinden op de website van Natuureducatie Winsum. Hier is tevens het lesmateriaal te vinden. 

Deze cursus wordt georganiseerd door het IVN Noord Groningen. IVN Noord-Groningen is een vereniging voor mensen die de natuur een warm hart toedragen en gericht op natuurbeleving, duurzaamheid en betrokkenheid. 

De cursusavonden zijn sterk gericht op de praktijk (de theorie is ondersteunend), dus je gaat veel praktijkopdrachten maken en zelf ontdekken in eigen omgeving. We maken gebruik van de IVN-leskisten in het Raifhoeske (bij de Ripperdaheerd). 

Door middel van deze cursus willen we de natuureducatie op Het Hogeland stimuleren. We hopen dat een aantal cursisten hun kennis en vaardigheden in gaan zetten in hun gezin, op de basisscholen en in de werkgroepen van het IVN Noord Groningen. Op deze manier willen we zoveel mogelijk kinderen en jongeren kennis laten maken met de natuur op Het Hogeland.  

Leerdoelen
Aan het einde van deze cursus: 

  • kun je schone sloten en plassen herkennen en weet je hoe je de helderheid van het water kunt meten; 
  • Ken je allerlei waterdiertjes en planten en weet je welke zorgen voor een betere waterkwaliteit; 
  • Ken je het belang om betere voor weidevogels te zorgen en weet je welke maatregelen genomen kunnen worden om de leefomstandigheden van weidevogels te verbeteren; 
  • Ken je een heleboel wilde bijen en andere insecten en wat ze nodig hebben om te kunnen leven; 
  • Weet je wat grond is en wat daar allemaal in leeft; 
  • Ken je verschillende bomen en hun vruchten en weet je waarom ze zo belangrijk zijn voor het leven op aarde; 

De cursus wordt gegeven door Peter Dijkstra en Jan Langelaar.
Peter heeft de website Natuureducatie Winsum gemaakt en veel lesstof geschreven voor deze site. Hij is vrijwilliger geweest bij het Groninger Landschap en treedt per 9 maart a.s. in functie als voorzitter van het bestuur  van IVN Noord Groningen. Peter heeft 5 jaar lesgegeven in het K-MBO en heeft een derdegraads bevoegdheid persoonlijke en maatschappelijke vorming voor het onderwijs.   

Jan heeft jarenlang plant en dier gegeven op Terra in Winsum. Hij is coördinator van de werkgroep Winsum van het IVN Noord Groningen. 

Programma, data en tijden:

13 april Weidevogels 

11 mei  Sloot en Plas 

25 mei Bomen en Struiken 

08 juni Bodem en Bodemdieren 

22 juni Bijen en Insecten 

29 juni Fruitbomen 

06 juli Moestuinen

Elke les is op de woensdagavond en duurt van 19.00 uur tot 21.00 uur.

Locatie
Terra Winsum
Hamrik (de kas achter de school) en het Raifhoeske (Ripperdaheerd)

Minimum aantal deelnemers: 10
Maximum aantal deelnemers: 20

Aanmelden
De cursus zit vol! Houd onze website en social media kanalen in de gaten voor een volgende cursus.