Inleiding
Een reis door de geschiedenis van de fotografie, waarin je ouderwetse en moderne technieken ontdekt en creatief toepast. Na een korte historische inleiding maken we uitstapjes naar oude vormen van fotografie, zo gaan we de donkere kamer in en verkennen we de creatieve mogelijkheden van analoge fotografie. De tweede helft van de cursus is digitaal. Aan de hand van opdrachten verkennen we de mogelijkheden van je camera en gaan we oefenen met beweging en special effects.

Deze cursus wordt gegeven door Annemarie van Buuren (plaatwerkfotografie.nl). Annemarie is afgestudeerd aan de Fotoacademie als autonoom-illustratief fotograaf met digitaal werk, maar verloor niet lang daarna haar hart aan een houten camera uit 1880. Zij werkt met moderne en antieke camera’s en experimenteert graag met oude technieken. Ook geeft zij regelmatig workshops fotografie op festivals. Annemarie haar werk wordt geëxposeerd in binnen- en buitenland.

Leerdoelen

  1. Verkennen en leren gebruiken van de mogelijkheden van de digitale camera 
  2. Creatief toepassen deze mogelijkheden
  3. Ontwikkelen van een eigen stijl in fotografie
  4. Kennismaken met een aantal oude, analoge technieken

Programma

Les 1: oude technieken (I): pin-holecamera bouwen
Na een kort overzicht van de geschiedenis van de fotografie maak je zelf een camera van een conservenblikje. Tijdens de les maak je foto’s met je pin-holecamera en ontwikkelt die in de doka.

Les 2: oude technieken (II): fotogrammen
Een fotogram is een afdruk van een object op fotografisch papier dat wordt belicht en ontwikkeld in de donkere kamer. Tijdens de les maak je zelf een aantal fotogrammen.

Les 3: digitaal (I): sluitertijden
Uitleg sluitertijden: hoe krijg je beweging in een foto en hoe kun je beweging creatief toepassen? 

Les 4: digitaal (II) special effects
Tijdens deze les ga je experimenteren met speciale effecten. Geen insta-filters, maar creatief gebruik van de lens van je camera.

Data en tijden
Maandag 7,14,21 en 28 november 2022 van 13:30-15:00 uur.

Aanmelden
De cursus zit vol! Houd onze website en social media kanalen in de gaten voor een volgende cursus.