Veel mensen uit de buurt weten elk jaar niet wat ze aan moeten met al hun appels (en ander fruit) en 2022 is al helemaal een uitbundig appeljaar!
Bijna dagelijks krijgen we mails van inwoners van de gemeente met de vraag wat ze met het ‘overschot’ aan moeten. Op twee zondagen leggen we uit hoe je zelf cider kunt maken en misschien zelfs een ciderij opzet.

Leerdoelen
– Je leert zelf appels herkennen + het proces van cider maken
– Je leert op welke manier je appels kunt verwerken en zo conserveren
– Je leert verschillende soorten cider te proeven en zo beter te snappen wat smaak is
– Je leert koken met ingrediënten die lokaal voorradig zijn

Programma
We duiken met z’n allen eerst de tuinen in van inwoners uit de buurt, en plukken of rapen daar de appels waarvan er jaarlijks te veel lijken te zijn. We gaan deze determineren en herkennen en bepalen de kwaliteiten. Vervolgens wordt het fruit (eventueel) gewassen, gesneden, vermalen en geperst. We laten je ook zien hoe je in een gemeenschap een ‘community spirit’ opwekt, en dat je met vereende krachten relatief simpel een product kan maken. Van natuurlijke ingrediënten uit de regio die anders deels op de composthoop of in de groene bak belanden. Terwijl ze wel gekocht worden in een supermarkt en dan van ver weg zijn.

Na uren ‘handenarbeid’ volgt er een smakelijk intermezzo, waarbij we proeven wat er verder nog qua verwering met appels kan worden gedaan, in dit geval culinair. Recepten worden besproken en gedeeld. Daarna gaan we verder met het vullen van vergistingsvaten, we gaan vaststellen of het sap een
bepaalde mate van cidergeschiktheid heeft. En hoe het moet worden vergist. Welke keuzes daarbij gemaakt kunnen worden. Afsluitend is er een cider-appel-maaltijd waarbij ook het inmaken van appels (en met cider) een rol speelt, en hoe dat aan te pakken.

Bijna een maand later keert iedereen terug om het resultaat te testen. We gaan dieper in op de beschikbare theorie over de kunst van het cider maken. Ook wordt onderzocht hoe je in Het Hogeland e.o. zelf een (professioneel?) productieplan (ciderij) kunt opzetten met hints richting ‘community’ en
circulaire economie. Het klimaat en de bodem zijn gunstig voor ciderproductie in Noord-Groningen. Het gaat verder over praktische zaken als bottelen, hoe je kunt blenden en rijpen (vintages), en aan welk ander fruit (hybrides) je kunt denken. De eigengemaakte cider wordt in deze sessie vergeleken met de
cider van andere makers. Tijdens de lunch wordt ingegaan op cider-pairing. Welke cider past waarbij? Wat doen sommeliers (pommeliers) met cider? We leren over smaak.

Docenten
De cursus wordt gegeven door Raúl Henriquez en Polly Brante.
Cider expert Raúl woont in Pieterburen en heeft professionele cidermakers de eerste appelstappen doen zetten.
Kok en ciderliefhebber Polly uit hetzelfde dorp weet alle ins en outs van het verwerken van appels en andere lokale ingrediënten.

Data en tijden
Zondag 2 oktober van 11:00 tot circa 19:00 uur en zondag 30 oktober van 13:00 tot circa 18.30 uur.

Locatie
Hornhuizen (Nieuw Wongema) en omgeving Hornhuizen, Kloosterburen (voor het verzamelen van appels).

Aanmelden
Deelname is kosteloos. Meld je aan voor de workshop door je gegevens achter te laten via onderstaand formulier: