Pak Je Toekomst: steun voor jongeren zonder werk en uitkering

Richard de Bruin, boegbeeld Pak je Toekomst: “Ik wist wel wat ik leuk vond, maar had geen idee welke richting daarbij paste”

Op 21 juni ging de campagne Pak je Toekomst op het Hogeland van start. Dit project biedt een helpende hand aan jongeren tussen de 16 en 27 jaar die geen onderwijs volgen en zonder werk of uitkering zitten. Het project is een samenwerking tussen Mensenwerk Hogeland, Jongerenwerk Barkema & De Haan, Doorstroompunt Noord-Groningen, Vakland Het Hogeland en gemeente Het Hogeland. De provincie Groningen gaf subsidie voor de uitvoering van het project.

 

Onder de radar weg

Pak je Toekomst is gericht op de zogeheten ‘NEET-jongeren’ (Not in Education, Employment or Training). Een voorbeeld daarvan is Pascal en zijn verhaal is te lezen op www.pakjetoekomst.nl. Pascal liep vast op school. Hij probeerde van alles, ging naar een andere school, niets hielp. Wat nu? Na een tijdje aanmodderen kreeg hij hulp. Via een ervaren jongerenwerker kreeg hij de kans werkervaring op te doen bij een restaurant in de stad, waar de jongerenwerker goede contacten mee had. Een goede match: 4 jaar later werkt hij er nog steeds, nu als volwaardig medewerker.

Wethouder Mariette de Visser “Samen met onze partners zijn we al een tijd bezig om deze jonge Hogelandsters beter in beeld te krijgen. Met de lancering van een platform als de website Pak je Toekomst en actieve inzet van social media hopen we hen en hun ouders/verzorgers op een laagdrempelige manier te bereiken. We willen ze helpen uit de impasse te komen, of het nu gaat om vastlopen op school, moeite hebben de juiste studie te vinden, of de zoektocht naar passend werk. In Het Hogeland is er ruimte om te groeien, voor iedereen.”

Niet alleen praten maar vooral ook doen

Het projectteam van Pak je Toekomst beschikt over een groot netwerk in de regio en ruime expertise in het werken met jongeren. De insteek is van sociale maar ook hele praktische aard: niet alleen praten, maar vooral ook doen. Voor jongeren die er wat van willen máken, die de regie weer willen over hun toekomst. Na deelname aan Pak je Toekomst hebben zij handvatten gekregen om hun leven weer met vertrouwen op te pakken.

Meer Nieuws

Wie wil er zichten leren op 11 augustus?

Een unieke kans om een oude boerenambacht te leren: op zondag 11 augustus kun je bij het Historisch Oogstfestival op landgoed Verhildersum in Leens leren om te 'zichten'. Een 'zicht' is een landbouwwerktuig dat gebruikt werd voor het maaien van graan. Het houdt het...

1 juli: Energiecafé – Je huis verduurzamen in de zomer

In 't Wieshoes te Warffum (Westervalge 5A) zal op 1 juli een Energiecafé plaatsvinden met als thema 'je huis verduurzamen in de zomer'. Op deze maandagavond zal er onder andere een interview plaatsvinden met Paul Medema over de ervaringen en inzichten die hij opdeed...

Vakland koopt het Wieshoes met steun van Roemte

Het Wieshoes in Warffum is al meer dan vier jaar het onderkomen van Vakland het Hogeland. De voormalige bibliotheek die tegen het Hogelandcollege is aangebouwd, bevalt erg goed als cursus-, vergader-, werk- en samenkomstlocatie en is daarom van groot belang voor...