De onderzoekswerkplaats van Vakland is sinds september weer vol op stoom gekomen. De werkplaats verbindt onderwijs, ondernemers, overheid en omgeving door middel van onderzoeksopdrachten. Meer dan 50 studenten van verschillende mbo- en hbo-opleidingen uit stad en ommeland werken op dit moment aan meer dan 15 actuele vraagstukken die spelen op Het Hogeland. Deze vragen komen van ondernemers, dorpsbelangengroepen, of particulieren. Het betreft uiteenlopende onderwerpen, zoals de huisvestingsverordening voor de gemeente, boekhoudpakketten voor verenigingen en stichtingen (voor het vrijwilligerscentrum) en een overzicht van cursussen en workshops op het Hogeland.
Op het Vakland Café van afgelopen vrijdag, 6 december, gingen deelnemers uit verschillende doelgroepen het gesprek aan over de samenwerking tussen kennis- en onderwijsinstellingen in en met de regio. Motto: ‘De regio als klaslokaal’. Anouk Verstegen van Talent in de regio en Hanze Ondernemen hield een presentatie over regionale samenwerking en ondernemen, met name gericht op innovatiewerkplaatsen en bruggenbouwers. Alfa-college docent-onderzoeker Alfons Brink gaf een update over de Onderzoekswerkplaats zorg & technologie. Hierbij vindt mbo-onderzoek plaats op het snijvlak van welzijn, zorg en technologie: een eerste stap naar een gedeeld platform voor kennisontwikkeling, -deling en -benutting op het gebied van zorgtechnologie. Voorbeeld: een onderzoek naar spraakgestuurd rapporteren. Vincent Hazelhof van Wijs Groningen en de Wetenschapswinkels van de RUG liet zien hoe studenten onderzoek doen, advies geven vanuit hun vakgebied en activiteiten organiseren voor en met bewoners. Waar ligt de waarde van dit soort initiatieven?
Wat zijn de koppelingskansen? Daarop volgden geamuseerde gesprekken over mogelijke onderzoeksonderwerpen, het samenwerken in de regio, het inzetten van studenten in en buiten de studie en zogenaamde gestapelde belangen (kennis de regio inkrijgen).
Lees hier meer over de achtergronden van de Onderzoekswerkplaats van Vakland het Hogeland.