Dörpsverstaarkers heet het in het Grunnegs, Dorpsversterkers in het Nederlands, en met dit programma probeert Vakland het Hogeland de komende jaren de brede welvaart van het Hogeland te vergroten, door actieve dorpsvrijwilligers te voorzien van financiële ondersteuning. ‘Dan moet je denken aan vrijwilligers van dorpshuizen en -verenigingen die in de loop van de tijd hebben laten zien dat ze van groot belang zijn voor het instandhouden van de leefbaarheid van het dorp’, legt projectleider Bennie Sterenberg uit Winsum uit. ‘We hebben nu zes van dit soort spilfiguren in dorpen als Baflo, Den Andel, Eenrum, Roodeschool, Wehe-Den Hoorn weten te vinden. En binnenkort hopelijk ook in Hornhuizen. Samen met hen proberen we de kracht en mogelijkheden van de dorpen verder te versterken.’ (Zie ook dit verslag in de Ommelander Courant.)
Het programma Dörpsverstaarkers werd bedacht en uitgerold omdat er volgens Sterenberg in het wijdse Hogeland met al zijn dorpen en gehuchten snel verschraling van het dorpsleven kan plaatsvinden. ‘Vaak draait het om een paar personen, en als die weg vallen, dan heb je als dorp ineens niemand meer die energie stopt in de leefbaarheid.’ Het gaat volgens Sterenberg dan ook uitdrukkelijk niet om nieuwe initiatieven in de Hogelandster dorpen te ontwikkelen, maar juist om bestaande initiatieven te ondersteunen. ‘Veel subsidieprogramma’s zijn gericht op nieuwe activiteiten, terwijl de bestaande activiteiten worstelen met hun voortbestaan. Daar proberen we met de Dörpsverstaarkers een alternatief voor te bieden.’
Betaald vrijwilligerswerk
In feite betekent het programma ‘Dörpsverstaarkers’ dat bepaalde centrale, bestaande vrijwilligersfuncties op het Hogeland in de komende jaren een betaalde functie zullen worden. ‘Dat is niet alleen een blijk van waardering voor deze mensen, maar vooral een manier om dit soort cruciale dorpspersonen te behouden voor het dorp’, zegt Sterenberg. ‘Soms hebben ze een baan, een deeltijdjob of zijn ze zzp’er en zijn ze maar beperkt inzetten voor het dorp. Met zo’n dörpsverstaarkersbudget kunnen ze makkelijker kiezen voor het dorp en zich veel breder inzetbaar maken.’ Het dörpsverstaarkersprogramma is al begonnen en zal eerst voor een jaar een pilotfase kennen, waarna er voor vier jaar financiële middelen ter beschikking komen. Deze worden door het FNO-fonds, een landelijke fonds voor regio-ondersteuning, opgebracht. FNO is een fonds dat mensen in kwetsbare situaties blijvend betere kansen wil laten krijgen op meer gezondheid, kwaliteit van leven en toekomstperspectief.
Anders dan dorpencoördinatoren en dorpsondersteuners
Op het Hogeland zijn ook andere dorpsondersteuners actief, met soortgelijkende namen. Zo heeft de gemeente het Hogeland vier dorpencoördinatoren aangesteld die in de dorpen actief zijn, bijvoorbeeld door te helpen plannen en ideeën van bewoners en verenigingen te realiseren, bijvoorbeeld via subsidie-aanvragen. Deze dorpencoördinatoren vormen de schakel tussen gemeente en dorp. Dorpsondersteuners zijn er ook, die voornamelijk op het gebied van zorg steun en coördinatie bieden. Ze zijn actief voor het dorp in het ‘veld’ tussen informele en formele zorg. Sterenberg: ‘Verschil is dat deze andere dorpsondersteuners en dorpencoördinatoren vaak niet in de dorpen zelf wonen, maar van buitenaf hulp bieden. Onze dörpsverstaarkers zijn inwoners van het dorp zelf. We streven ernaar om al die partijen goed met elkaar te laten samenwerken.’
Wees welkom
Ben je zelf een belangrijke spil in je dorp, of ken je iemand die dat is, dan is het nog steeds mogelijk om je aan te sluiten bij de Dörpsverstaarkers van het Hogeland. Samen met de andere dörpsverstaarkers zal Sterenberg een keuze maken.
(Op de bovenste foto: vier van de zes dörpsverstaarkers in beeld, projectleider Bennie Sterenberg is de tweede van rechts. Onderste foto: dorpsversterkers in vergadering)