Het geheim van de smid ontdekken? 

Smeden is een van de oudste metaalbewerkingsmethoden. Door een stuk metaal in vuur te verhitten kun je het met behulp van een smidshamer en een aambeeld in de juiste vorm slaan. Nieuwsgierig naar het geheim van de smid? Meld je dan aan voor de cursus smeden!

Tot halverwege de twintigste eeuw had bijna iedere plaats zijn eigen smederij. Daar werkte bijvoorbeeld een messensmid, hoefsmid of edelsmid. Typische producten die kunnen worden gemaakt door een smid zijn landbouwwerktuigen, hoefijzers, messen, sieraden, hamers en bijlen. 

In twee dagdelen leer je in een ontspannen sfeer de basisvaardigheden van het smeden. Je verhit jouw stuk metaal tot over de 1000 °C in een smidsvuur. Wist je dat de smid aan de kleur kan zien hoe heet het ijzer is? Daarna bewerk je het metaal op een aambeeld. Heeft het de vorm die je wilt, dan koel je het metaal af in koud water. 

Professionele smeden begeleiden je bij het maken en uitvoeren. Zij leggen je uit hoe je de verschillende gereedschappen gebruikt en leiden je rond in de smederij. Brillen en smeedschorten zijn aanwezig. Zelf neem je veiligheidsschoenen en een brandwerende overall mee. 

Docent
Je wordt begeleid door professionele smeden Dick Norg en Harry Buist. Dick is de eigenaar van de smederij. Harry werkt als werkplaatssupervisor in het bedrijf.  

Data en tijden
De cursus bestaat uit twee zaterdagochtenden in januari en februari, data in overleg met geïnteresseerden. 

Locatie
Dick Norg Smederij & Tuintechniek, Tinallingerweg 3a, Baflo 

Aanmelden
Het minimumaantal deelnemers is 2, het maximumaantal deelnemers is 4. Wees er snel bij!

Deelname is kosteloos. Zin om aan de slag te gaan? Aanmelden doe je door een mail te sturen naar info@dicknorg.nl